Mak siaty
Mak siaty je jednoročná rastlina, ktorá dorastá až do 1,5 metra. Pôvodne pochádza z Východnej Indie a Turecka, dnes sa vsak pestuje v rôznych klimatických podmienkach takmer po celom svete. Vo viacerých európskych štátov je obmedzené jeho pestovanie z dôvodu možného zneužitia na výrobu omamných látok.
Mak obsahuje veľké množstvo vápnika - 12-násobne viac ako v kravskom mlieku. Makové semená ďalej obsahujú tuky, vlákninu, fosfor, horčík a zinok, železo. Mak je výborným zdrojom mangánu, z vitamínov obsahuje najmä vitamín E.
Účinky na zdravie:
- Znižuje vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, kazanie zubov.
- Chráni pred osteoporózou, podporuje tvorbu kostného tkaniva.
- Znižuje zápaly v cievach, bráni ich upchávaniu.
- Pomáha pri trávením, zlepšuje činnosť čriev, zmierňuje problémy so zápchou.
- Má analgetický účinok, utlmuje bolesť a uvoľňuje svalové kŕče.
- Pozitívne pôsobí pri zápaloch kože a ekzémoch, zlepšuje vzhľad pokožky.
- Má sedatívny účinok, zlepšuje spánok, upokojuje, pozitívne pôsobí pri únave i pri strese.
- Odkysľuje organizmus, znižuje cholesterol, podporuje imunitu.
Na Slovensku je bez povolenia, možné pestovať mak na ploche maximálne 100 m², a to len pre potravinárske účely. Po zbere musia byť prázdne makovice a zvyšky rastliny zapracované do pôdy alebo odovzdané spracovateľovi, ktorý je vlastníkom licencie na ich spracovanie.
Mak sa musí zbierať úplne dozretý. Či je zrelý zistíme tým, že makovicou zatrasieme. Semena v nej by mali hrkať. Ak nie je nedostatočne dozretý môže mak obsahovať alkaloid kodeín, ktorý má sedatívny účinok.