Lifestyle a recepty

Jednoduchý recept na zavárané uhorky
Skleníky a fóliovníky sa zelenajú - sú plné uhoriek. Desať kilogramov uhoriek sa čistí, umýva, zavára celý deň, ale aspoň je to hotové. Alebo sa zavárajú každé dva-tri dni tri fľaše uhoriek z domáceho skleníka. Tento jednoduchý recept sa hodí aj na jeden aj na druhý typ práce s uhorkami.

Mochito
Mochito (Mojito) je asi jeden z najznámejších drinkov. Je veľmi obľúbený pre jeho jednoduchosť a osviežujúcu chuť. Stačia štyri základné ingrediencie a pár minút na prípravu. Zaujímavá je aj jeho letná obmena s melónom a pre vodičov zase nealko verzia.

Baza čierna
Začiatkom leta ju vidíme a cítime na každom kroku. Baza čierna kvitne nádhernými bielymi kvetmi, ktoré uvoľňujú nezameniteľnú vôňu, sa používa ako okrasný ker, pri varení ale aj ako liečivá bylinka.

Jahodová zmrzlina
Začínajú sa dni plné tepla, slnka a dozrievania jahôd. Sladké a zdraviu prospešné jahody sú vynikajúcou pochúťkou v koláči, v kompóte, s pudingom alebo priamo na zjedenie. Najlepšia je z nich doma vyrobená zmrzlina.

Svetový deň Zeme
22. apríla slávime medzinárodný deň Zeme. V tento deň sa snažíme pomôcť našej planéte, aby bola krásna aj pre ďalšie generácie. Mali by sme sa zamyslieť, čo všetko pre ňu a teda aj pre nás, môžeme urobiť.

Bešamelová omáčka
Bešamelová omáčka, bešamel či béchamel je svetoznáma biela omáčka patriaca nielen k francúzskej kuchyni. Z páru ingrediencií, ktoré má gazdinka vždy v kuchyni, môže robiť kúzla.

Tymián - do kuchyne aj pre zdravie
Tymián, teda dúška tymiánová je známe korenie používané v kuchyni pri grilovaní alebo do prípravy diviny. V záhrade ho nájdeme ako voňavý polokrík, ktorý rastie na slnečných, suchých stanovištiach s ľahkou pôdou alebo je pestovaný v črepníkoch na balkónoch a parapetách, aby mali gazdinky túto úžasnú rastlinku vždy poruke. Vedeli ste, že práve živica z tymiánu sa používa aj ako kadidlo pri náboženských obradoch? Ale tiež má úžasné účinky na náš organizmus.

Domáce bryndzové halušky
Vynikajúca chuť nás láka na bryndzové halušky. Na trhu sú dostupné polotovary, ktoré stačí hodiť do hrnca, tie domáce zo zemiakov sú však najlepšie.

Domáca bravčová masť (3. diel) - využitie škvariek
Máme urobenú vynikajúcu domácu masť na chlebík, do gulášu alebo na boľavé kĺby s rumančekom. Ešte musíme spracovať oškvarky.

Domáca bravčová masť (2. časť) - využitie
V predchádzajúcom článku sme sa naučili ako a prečo si urobiť vlastnú bravčovú masť. Dnes si ukážeme ako ju využiť.

Domáca bravčová masť (1. časť)
Bravčová masť bola kedysi v každom dome. Ľudia ju jedli skoro každý deň. Je to výrobok, ktorý sa dá vynikajúco skladovať a nekazí sa. V dnešných nestabilných časoch, pri tom čo sa deje na Ukrajine, je dobré mať túto potravinu v komore. Dá sa ňou nahradiť maslo aj olej, či už pri pečení, varení alebo natieraní na chlebík. S rôznymi bylinkami má tiež veľké možnosti využitia pri liečení rôznych chorôb.

Domáca tlačenka
Bravčové kolienka, nožičky, koža a hlava - nie práve najvábnejšie veci na zjedenie, ale naši predkovia dokázali zužitkovať všetko.

Končia nám fašiangy
Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožuška zima mu bude.
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

Ako na karamel
Malý "veľký" postrach kuchyne. A pár receptov ako so strachom z karamelu zatočiť.

Egreš - jasná voľba
Ríbizľa egrešová je u nás dobre známy ker, ktorého plody už jedol asi každý z nás. Je to vynikajúci zdroj vitamínov a vlákniny, tak ak rozmýšľate čo ešte zasadiť do záhrady určite naň nezabudnite.

Bobkový list

Ako upiecť gaštany?

Advent
Advent by mal byť časom na spomalenie a prichystanie sa na Vianoce, ktoré sú výnimočným sviatkom či pre veriacich alebo neveriacich. Veď každý sa snaží ich prežiť v pokoji a láske, vo vyupratovanom, krásne vyzdobenom dome plnom ľudí, ktorých má rád. Čo však znamená slovo advent a akú má históriu?

Ako správne prestrieť slávnostný stôl?
Niekedy je formálne prestieranie stola ako strašiak, ale malo by nám uľahčiť život a pomôcť nám, pri jedle sa vyhnúť napríklad škvrnám alebo rozbitým pohárom.

Aj Senzačne recykluje
Chráňme našu zem pre naše deti.

Čaj, čaj, čaj
Nie je čaj ako čaj. Zelený, čierny, biely sú čaje vyrábané z čajovníka a líšia sa dobou oxidácie a zberom lístkov. A každý sa aj inak pripravuje, aby bol čo najchutnejšie a najprospešnejší nášmu telu.

Záhrada plná jabĺk (2. časť)

Aha nadchovník!
Blíži sa nám obdobie plného nosa, tak sa pozrime na túto nenáročnú rastlinky.
Nádchovník poznáme tiež pod názvami Rýmovník, Plektrantus, Plektrant, Kubánske oregano, Mexický eukalyptus, alebo Grécky eukalyptus.

Mäta, nie len letné osvieženie
Už asi každý z nás počul o tejto bylinke a len málo kto asi neochutnal aspoň mätový čaj, ktorý je naozaj vynikajúci. Aké účinky však má na náš organizmus?
Stroganov
Toto výborné jedlo pochádza z Ruska a je dielom kuchára, ktorý varil v paláci ruskej rodiny Stroganov. Po roku 1861 sa recept rozšíril za hranice Ruska, najmä do Francúzska, kde ho začali pripravovať aj s rôznymi obmenami.

Čokoládové košíčky plnené slaným karamelom
Ak ste milovník alebo milovníčka čokolády, vyskúšajte spolu s nami úžasné košíčky naplnené lahodným slaným karamelom. Čokoláda a slaný karamel sa výborne doplňajú a vo Vašich ústach vytvoria dokonalú súhru chutí.

Palacinky
Je známe, že palacinky sú rýchle a jednoduché jedlo, ktoré nejde pokaziť, ale je to skutočne tak, ako sa na prvý pohľad zdá??

Oslava lásky doma
Aj ked' to môže znieť na prvý pohľad nudne, opak je pravdou. Je to skvelá možnosť pripraviť pre drahú polovičku úžasný večer vo vlastnej réžii.

Starosti s pokožkou, vitamíny pomôžu

Čaje, čaje, čajíky
Prinášame Vám zopár tipov ako si pripraviť čaje na rôzne problémy.

Chudnutie s úsmevom
Konečne diéta, vďaka ktorej sa budete aj lepšie citiť, nielen dobre vyzerať. Isto máte skúsenosť, že jedni s druhým veľmi úzko súvisí. Najmä ženy zvyknú smútok zajedať, a to sa rýchlo prejaví na ich postave. Teraz naštastie, v tomto zlozvyku môžete pokračovať, len si treba vybrať tie správne potraviny. Poradíme vám vďaka, ktrorým nielen schudnete ale ktoré zotrú chmáry z vašej tváre.

SOS z kuchyne ako uskladniť čerstvé bylinky

Ako chutí Trenčiansky kraj ?

Keď k dokonalosti chýba už len kvapka

Ako zvládnuť celiakiu
Celiakia je črevná choroba. V jej dôsledku v tenkom čreve pod vplyvom lepku zanikajú klky. Lepok sa nachádza napríklad v pšenici, raži a jačmeni. Múky, ktoré sa z nich vyrábajú, sa nazývajú tradičné múky. Lepok obsahujú aj produkty pripravené z tradičných múk. Ľudia, ktorí lepok netolerujú, by mali využívať alternatívy k tradičným múkam.