Jahodová zmrzlina
Zdravé jahody
Jahody obsahujú až 90% vody, ale aj vitamíny A, B, C, E a K, karotén, kyselinu listovú, minerály draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď, triesloviny, flavonoidy, kyseliny, sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk.
- Čistia organizmus, pretože obsahujú vlákninu, ktorá čistí črevá a tým pomáha aj detoxikácii celého organizmu.
- Posilňujú imunitný systém a taktiež pôsobia ako prevencia proti rakovine
- Pôsobia protizápalovo
- Posilňujú srdcovo-cievny systém
- Majú močopudný účinok, zlepšujú funkciu obličiek, zabraňujú zavodňovaniu organizmu
- Keďže majú vysoký podiel vody, napomáhajú celkovej hydratácii tela, najmä počas horúcich dní
- Vápnik dopĺňa živiny do kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov
- Železo zabezpečuje krvotvorbu, vhodný pri chudokrvnosti a anémii
- Jahody sa využívajú aj v kozmetike, pre pozitívne účinky na pleť.
Jahodová zmrzlina
Potrebujeme:
1 liter jahôd
500 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový cukor
trochu cukru alebo medu
Všetky suroviny je vhodné mať vychladené. Jahody dôkladne očistíme a umyjeme. Smotanu vo väčšej miske zmixujeme spolu s vanilkovým cukrom. Jahody rozmixujeme osobitne v druhej nádobe a vlejeme do prichystanej šľahačky a zmiešame. Ak chceme zmrzlinu smotanovejšiu môžeme pridať jemný tvaroh alebo biely jogurt. Prelejeme do vhodnej nádoby a dáme zamraziť. Je vhodné zmrzlinu počas mrazenia premiešať, aby nevytvorila kryštáliky.
Prajeme dobrú chuť