Badián
Badián je známe korenie, ktoré rastie ako plod na strome, ktorý dorastá výšku 7 - 11 metrov. Plody sa zbierajú ešte pred dozrením a potom sa sušia na slnku, aby stvrdli. Vyznačuje sa výrazným tvarom hviezdy, červeno-oranžovou farbou a prenikavou arómou.
Badián obsahuje bielkoviny, sacharidy i cennú vlákninu. Je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov ako železo, horčík, zinok, mangán, selén i meď. Ďalej obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A aj C a kyselinu listovú či pantoténovú.
Badián má antiseptické a antivírusové účinky a pôsobí antioxidačne. Je skvelým pomocníkom v boji proti voľným radikálom a na podporu imunity. Pozitívny vplyv má na proces trávenia.
Badián
- má antibakteriálne účinky
- je bohatý na antioxidanty
- má protiplesňové vlastnosti
- pomáha bojovať proti chrípke
- udržuje zdravé trávenie
Mletý badián sa môže používať v gastronómii na ochutenie mäsa i pečených zemiakov, alebo na dochutenie zálievok a omáčok. Často sa používa na dochutenie džemov, sirupov, likérov a marmelád.
Badiánový čaj
- 1 lyžička mletého badiánu
- 250 ml vody
- Podľa chuti med, škorica, citrón
Badián zalejeme horúcou vodou a necháme ho luhovať približne 7 minút. Čaj sa pije teplý. Môžeme ho dochutiť medom, štipkou škorice alebo citrónom. Podporuje imunitu v zimných mesiacoch, pomáha pri zahlienení, ale tiež pri bolestiach kĺbov a tráviacich ťažkostiach.