Domáca bravčová masť (3. diel) - využitie škvariek
Aj oškvarky sú vynikajúce s chlebom a cibuľkou. Stačí ich ohriať v mikrovlnke s troškov masti, aby nezostali suché. Ale dajú sa využiť aj inak, veď kto by nepoznal oškvarkovú nátierku alebo oškvarkové pagáče.
Oškvarková nátierka
Potrebujeme:
200 g oškvarkov, 2 na tvrdo uvarené vajcia, 1 menšia cibuľka, 2 - 3 čajové lyžičky plnotučnej horčice a podľa chuti korenie a soľ.
Zmixujeme oškvarky, uvarené vajíčka a cibuľu. Oškvarky je možné pomlieť na mäsovom mlynčeku alebo aj sekáčikom. Pridáme horčicu a podľa chuti soľ a čierne korenie. Vynikajúca je s domácim chlebíkom alebo na toaste. Poznáme aj rôzne obmeny - s kapiou alebo lečom.
Oškvarkové pagáče
Potrebujeme:
500 g hladkej múky, 250 ml plnotučného mlieka, 100 g kyslej smotany, 1 väčšie vajce, 30 g droždia, 20 g soli, 10 g cukru, 250 g mletých škvariek, podľa chuti čierne mleté korenie
Do 150 ml teplého mlieka nadrobime droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a poriadne premiešame. Pri izbovej teplote necháme postáť asi 15 minút, kým vzíde kvások. Zvyšnú múku, soľ a mleté korenie v sypeme do misky, premiešame a pridáme kvások, mlieko, smotanu, vajce a vymiešame cesto. Prikryté utierkou ho necháme približne 45 minút kysnúť na teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme, natrieme oškvarkami a poprekladáme. Potom znova cesto rozvaľkame približne na 2 cm a vykrojíme kolieska. Pagáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich vajíčkom a pečieme na 200° C približne 15 - 20 minút.
Prajeme dobrú chuť