Zdravé čerešne
Pôvodne druhy čerešne by sme hľadali v Prednej Ázie a juhovýchodnej Európe, dnes sú však rozšírené na celom svete. Čerešne bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Na vzniku nespočetných súčasných odrôd sa podieľali predovšetkým čerešňa vtáčia a divorastúce višne. Poznáme asi 500 rôznych čerešňových a asi 250 višnových odrôd.
Plod tvorí kostola a dužina, ktorá je tvorená viac ako z 80% vodou. Prítomné sú aj ovocné cukry. Významné sú zastúpené minerály (horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík) a vitamíny A, B, C, E a P.
Význam pre zdravie
- chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom
- podporujú stavbu kostí a zubov
- majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť
- pôsobia protizápalovo
- podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, čistia obličky
- obsahujú organicky viazaný jód čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy
- prospievajú srdcu a obehovej sústave
- vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
- pomáhajú pri paradentóze
- zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu
- majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
- pomáhajú pri redukcii hmotnosti
- posilňujú imunitný systém
- vytvárajú protirakovinovú imunitu
Čerešne nie je dobré zapíjať vodou, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti.