🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Ak máte záhradu plnú jabĺk, urobíte aj všetko.  

Jablkový kompót

jablká
300 - 400 g cukor kryštálový ( podľa kyslosti jabĺk )
škorica celá
klinčeky celé
1l vody
páru černíc alebo ríbezlí alebo iné červené ovocie
Jablká očistíme, nakrájame na kúsky a naložíme do fliaš. Pripravíme si nálev z prevarenej vody a cukru. Do nálevu môžeme pridať trošku rumu, aby sa jablká menej kazili. Nálev by mal stačiť na 4 fľaše 7dl. Na vrch každej fľaše pridáme kúsok škorice, 3 - 4 klinčeky a trochu červeného ovocia. Jabĺčka sa pri zavádzaní pekne zafarbia na červeno. Fľaše plníme nálevom postupne všetky na raz. Ak nám chýba trochu nálevu v každej fľaši stačí ich doplniť prevarenou vodou. Fľaše sterilizujeme 20 min pri teplote 85°C.
Jablkový mrežovník

1 hrnček hladkej múky
2 hrnčeky polohrubej múky
2 vajcia
1 maslo
1 hrnček cukru
prášok do pečiva
jablka, škorica a cukor
Z múky, cukru, masla, vajec a prášku do pečiva vypracujeme hladké cesto. Jednu tretinu cesta odložíme a dve tretiny vyvaľkáme a uložíme na plech s papierom na pečenie. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubo. Pridáme do nich podľa chuti cukor a škoricu a dáme ich na cesto. Tretinu cesta vyvaľkáme a narežeme pásiky z ktorých tvarujeme mriežku cez jablká. Dáme piecť do rúry na 180 °C do zlatista.

Detská jablková výživa s pudingom

5 kg očistených jabĺk
150 ml vody
3 balíčky pudingu
Očistené jablká najprv uvaríme vo vode, potom ich scedíme a rozmixujeme. Vodu z jabĺk necháme vychladnúť, rozmiešame do nej pudingy, aby sme nemali hrudky a necháme prejsť varom. Do pudingu postupne pridáme rozmixované jablká. Ak nie sú jablká dosť sladké, môžeme pridať aj cukor. Zamiešame, odstavíme a plníme do pripravených fliaš. Fľaše zatvoríme a sterilizujeme 20 minút na 80°C.

Kvas

Na kvasenie používame len zdravé, dozreté až prezreté ovocie. Ovocie je potrebné podrviť. Dávame pozor, aby sa do kvasu nedostalo lístie, konáriky, tráva a iné nečistoty. Do nadrveného ovocia je možné pridať aj nepoužité kompóty (nie plesnivé) s obsahom cukru. Odporúča sa na 100 l kvasu pridať 1 kg cukru, ktorý predtým rozpustíme v 2 až 3 litroch teplej vody a primiešame. Kvas zalejeme kvalitnou pitnou vodou. Voda vytlačí z pomletého ovocia vzduch a do vody sa vyplavia cukry, čím sa zlepší prostredie pre kvasinky, . Kompletne pripravený kvas nemá presiahnuť 4/5 objemu nádoby.
Pri kvasení je potrebné dodržať teplotu od 15 °C do 20 °C, vtedy je kvas pripravený za 4 až 6 týždňov. Na začiatku kvas premiešame, ale počas kvasenia už do kvasu nezasahujeme.