🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Trnka je veľký opadavý ker, ktorý je hojne rozšírený v Európe, v Severnej Afrike ale aj v Malej Ázii. Na jar kvitne bielymi kvetmi, s ktorých sa pripravuje zdravý čaj. Na jeseň  sú kríky obsypané drobnými modrými plodmi, ktoré sa ťažko oddeľujú do kôstky, majú zelenú dužinu a veľmi trpkú a kyslú chuť. 

Toto ovocie je ale veľmi zdravé. Okrem tukov, sacharidov, vlákniny a bielkovín obsahujú aj vitamín A, B, C a E, organické kyseliny, organické zlúčeniny, flavonoidy, triesloviny, z minerálnych látok obsahujú meď, draslík, železo, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, síra, omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny.

 
Účinky

  • podporujú trávenie (zlepšujú látkovú výmenu)
  • májú vykašliavacie účinky a tlmia zápal hrdla
  • chránia pred vznikom rakoviny
  • prečisťujú obličky (čistia krv, odbúrávajú z tela soľ)
  • udržujú zdravé srdce
  • detoxikujú organizmus


Trnkový odvar

Potrebujeme:


200 g plodov trnky 
1 l červeného vína 

Postup:

Plody rozpučíme a zalejeme červeným vínom. V prikrytom hrnci varíme na miernom ohni 5 minút. Precedíme cez plátno a nalejeme do zatvárateľnej fľaše. Tento odvar pomáha napríklad pri črevných ťažkostiach alebo pri hnačke.