Trnka obyčajná - trpká ale užitočná
Trnka je veľký opadavý ker, ktorý je hojne rozšírený v Európe, v Severnej Afrike ale aj v Malej Ázii. Na jar kvitne bielymi kvetmi, s ktorých sa pripravuje zdravý čaj. Na jeseň sú kríky obsypané drobnými modrými plodmi, ktoré sa ťažko oddeľujú do kôstky, majú zelenú dužinu a veľmi trpkú a kyslú chuť.
Toto ovocie je ale veľmi zdravé. Okrem tukov, sacharidov, vlákniny a bielkovín obsahujú aj vitamín A, B, C a E, organické kyseliny, organické zlúčeniny, flavonoidy, triesloviny, z minerálnych látok obsahujú meď, draslík, železo, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, síra, omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny.
Účinky
- podporujú trávenie (zlepšujú látkovú výmenu)
- májú vykašliavacie účinky a tlmia zápal hrdla
- chránia pred vznikom rakoviny
- prečisťujú obličky (čistia krv, odbúrávajú z tela soľ)
- udržujú zdravé srdce
- detoxikujú organizmus
Trnkový odvar
Potrebujeme:
200 g plodov trnky
1 l červeného vína
Postup:
Plody rozpučíme a zalejeme červeným vínom. V prikrytom hrnci varíme na miernom ohni 5 minút. Precedíme cez plátno a nalejeme do zatvárateľnej fľaše. Tento odvar pomáha napríklad pri črevných ťažkostiach alebo pri hnačke.