🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Pestovanie

Výborne sa mu darí na slnečných, suchých stanovištiach s ľahšou pôdou, ktorá dobre prepúšťa vlahu. Pri ideálnych podmienkach znesie aj nízke teploty, ale pri pestovaní v chladnejších polohách ho treba prikryť. Rastliny pestované v nádobách treba nechať prezimovať v chránených priestoroch. Pri mokrej a ťažkej pôde rastie slabšie a stráca vôňu. Tymián sa nemusíme báť zrerať. Hlboký rez je potrebný na jar aj na jeseň po odkvitnutí, inak výrazne drevnatie a ľahšie mrzne. Pravidelným zmladzovaním podporíme aj tvorbu mladých výhonkov.

Kuchyňa

Tymián má korenistú chuť a príjemnú vôňu. Výborne sa dopĺňa s rozmarínom. Používa sa pri príprave strukovinových polievok, alebo polievok a omáčok s paradajkovým základom, napríklad na pizzu. Pridáva sa do mäsových pokrmov a divine pretože napomáha tráveniu. Patrí však aj do zeleninových jedál a šalátov, nakladá sa do octu či oleja. 

Zdravie

  • pôsobí proti hnačkám, nadúvaniu a pri zápaloch zažívacieho traktu
  • je protizápalový
  • účinný proti baktériám, plesniam, črevným prvokom a parazitom
  • je výborný pri liečbe prechladnutia, kašľa, bolestí hrdla, infekciách v ústach
  • je vynikajúcim dezinfekčným prostriedkom pre pľúca
  • pomáha pri infekciách močových ciest a močového mechúra
  • účinkuje močopudne
  • stimuluje krvný obeh a produkciu bielych krviniek
  • pri kúpaní podporuje regeneráciu kožných buniek

Tymiánový čaj 

  • 2 lyžičky sušeného tymianu (prípadne čerstvý)
  • 1 hrnček vody
  • podľa chuti med alebo cukor

Pripravujeme ho ako klasický bylinkový čaj. Lúhujeme ho asi 10 minút a pijeme ešte teplý.

UPOZORNENIE - so všetkým s mierou

Nič sa nemá preháňať a tak je to aj s využívaním tymiánu na liečebné účinky. Jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť zvýšenú činnosť štítnej žľazy, preto by sa k jeho použitiu, najmä vo forme čaju, malo pristupovať s mierou. Denná dávka by nemala presiahnuť 10 g. Nemusíme sa teda báť používať ho ako kloktadlo, do kúpeľa alebo ako korenie do kuchyne.