Šalvia lekárska
Šalvia obsahuje veľké množstvo prospešných látok ako sú vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, minerály - draslík, vápnik, horčík, zinok, či kyselina listová. Obsahuje tiež flavonoidy teda antioxidanty s protizápalovým účinkom, saponíny, ktoré zas majú antibakteriálne, antifungicídne a protivírusové účinky a fytoestrogény - prírodné hormóny, ktoré pozitívne vplývajú na mužskú aj ženskú reprodukčnú sústavu.
Účinky na zdravie:
- Obklady pomáhajú pri bolestiach zubov a kĺbov.
- Kloktanie zmierni bolesť hrdla.
- Zmierňuje zápaly.
- Pozitívne pôsobí na trávenie.
- Zabraňuje nadmernému poteniu.
- Pomáha pri nachladnutí, chrípke, astme a iných respiračných chorobách.
- Prispieva k liečbe ženských problémov.
- Upravuje nepravidelnú menštruáciu.
- Pomôže pri zápaloch močového ústrojenstva.
- Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu.
- Zmierni nervozitu, stres, vyčerpanie.
- Posilní vlasy.
Šalvia ako korenie sa používa k mäsu, zverine, rybám, omáčkam, syrom, na prípravu bylinkového masla či paštét. Do pokrmov môžeme dať čerstvé alebo aj sušené rozdrvené listy. K okoreneniu bylinkového masla je vhodné použiť zmes šalvie, bazalky alebo rozmarínu.
Aj tu platí všetkého s mierou. Šalvia obsahuje v miernom množstve tujón, ktorý môže spôsobiť tráviace problémy a kŕče. Napríklad je odporúčané nepiť viac ako tri šálky čaju denne z tejto byliny. Tiež by ju nemalý používať tehotné a dojčiace ženy, aby sa im nezastavila tvorba mlieka. Nie je vhodná ani pre malé deti.