INGREDIENCIE

CESTO                                                                          PLNKA

500 g múka polohrubá                                                    220 g mletý mak
3 dl polotučné mlieko                                                      90 g kryštálový cukor
100 g kryštálový cukor                                                    1 PL vanilkový cukor Dr Oetker
1 kocka čerstvé droždie                                                  1 ČL citrónová kôra
1 dl slnečnicový olej                                                        1 dl polotučné mlieko
1 štipka soľ

POSTUP

1.Najprv začneme prípravou kvásku.

Do misky alebo hrnčeka pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť.

Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.

2. Spravíme makovú plnku:

Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pridáme vanilkový cukor, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Potom na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti. Každú z nich vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm v tvare obdĺžnika a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme cesto do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch trochu potrieme olejom a každý závin necháme ešte chvíľu nakysnúť.

V elektrickej rúre pečieme pri 200 stupňoch približne 35 – 40 minút.