Príprava kávy v džezve
Čo je džezva?
Džezva je typická nádoba na varenie kávy používaná napríklad v Turecku, Armensku, arabských krajinách ale napríklad aj na balkáne. Je to menší hrniec s dlhou rúčkou a zobáčikom na nalievanie kávy do šálok. Často býva z medi, ale dá sa použiť aj smaltovaná alebo nerezová.
Príprava
- Dôležité pri príprave kávy v džezve je mať najemno mletú kávu. Jej hrúbka by mala pripomínať hladkú múku.
- Pripravte si množstvo kávy podľa veľkosti vašej džezvy a počtu pripravovaných šálok. Na jednu porciu budete potrebovať 50 – 100 ml vody a kopcovitú lyžičku pomletej kávy (6 – 7 g).
- Do džezvy dajte lyžičku cukru a štipku korenia podľa vášho výberu. Zalejte asi tretinou pripravenej vody a dajte zmes variť.
- Keď cukor začne karamelizovať, nasypte pripravenú kávu a dolejte zvyšnou vodou asi do dvoch tretín alebo približne do výšky rúčky.
- Pomaly ohrievajte, až kým na káve začne stúpať pena. Vtedy ju odtiahnite z ohňa a pomaly miešajte, kým opäť neklesne. Penu môžete aj odobrať do šálok. Odtiahnutie z ohňa je dôležité, aby nápoj nedosiahol až bod varu. Nestačí len znížiť plameň.
- Keď pena klesne, dajte džezvu znova na horák a opakujte tento postup 2 až 3 krát (viac nie).
- Po poslednom spenení kávu jemne zamiešajte, nechajte chvíľu usadiť a nalejte do malých šálok. Podávajte s pohárom vody.