🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Radi Vám povieme pár dôvodov, prečo je dobré mak konzumovať.

Semienka maku obsahujú cez 500 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že ich treba používať v primeranom množstve. Sú však bohaté na všetky základné makroživiny, ktoré potrebuje človek každodenne prijímať. Dvadsať percent hmotnosti semien tvoria bielkoviny, tiež obsahujú sacharidy a z väčšej časti su tvorené tukmi, pričom ukrývajú polynenasýtené a mononasýtené tuky

Mak je zdrojom mnohých vitamínov, bielkovín, tukov aj vlákniny. Obsahuje kyselinu linolovú, ktorá slúži na znižovanie vysokého tlaku a takisto je zdrojom prírodného antioxidantu vitamínu E.

Ďalej je veľmi bohatý na vápnik, horčík a železo, dokonca obsahuje viac vápnika ako mlieko.

Mak funguje ako prevencia proti osteoporóze.

Podporuje rast vlasov a nechtov.

Prispieva k znižovaniu stresu.

Podporuje dobrá trávenie organizmu kvôli vysokému obsahu vlákniny, tá je nevyhnutná pre správny proces trávenia a pohyby čriev. Nedostatok vlákniny môže ľahko spôsobiť tráviace problémy alebo zápchu, čo je veľmi nepríjemné, naopak dostatok vlákniny zabezpečuje živiny pre črevné baktérie, skracuje dobu trávenia a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.

Chutný mak sa oplatí pravidelne konzumovať aj kvôli tomu, lebo priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém a na naše srdce. Pomáha regulovať krvný tlak a to vďaka obsahu draslíka. Pre srdce a cievy sú veľmi dôležité zdravé tuky, ktoré mak rovnako obsahuje. Prospešná je aj konzumácia makového oleja, kotrý je plný esenciálných mastných kyselín, ktoré podporuju našu pamäť.

Makový olej ako aj mak samotný majú dobrý vplyv na kvalitu a pevnosť kostí, kvôli vysokému obsahu spomínaného vápnika, ktorý je dôležitý na dobrú kondíciu kostí a zubov. Mak je zdrojom aj iných minerálov ake meď, fosfor či mangán, ktoré prispievajú k ochrane kostí a pôsobia proti ich oslabovaniu

Ako mak najlepšie pripravíme?

Ručný mlynček je na mletie ideálny, pretože sa z maku stihnú uvoľniť oleje, ktoré ho robia chutnejším. Pre dosiahnutie neodolateľnej chute makových koláčov a závinov je lepšie použiť ručný mlynček na mak, ktorý je oproti elektrickému aj šetrnejší.