Domáca tlačenka
Potrebujeme:
1 kg bravčových sŕdc
1 kg bravčových jazykov
2 čerstvé predné bravčové kolená
0,5 kg bravčových koží
8 strúčikov cesnaku1 bravčový žalúdok
na dochutenie soľ a čierne mleté korenie
Postup:
V slanej vode uvaríme všetky mäsové prísady spolu s troma strúčikmi cesnaku do mäkka. Jazyk zbavíme vrchnej blany a nakrájame spolu so srdcami a kolenom na drobno. Kože môžeme pomlieť na jemno mlynčekom. Zmiešame dohromady s trochou vývaru a so zvyšným prelisovaným cesnakov. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Touto zmesou naplníme umytý žalúdok. Neplníme ho však veľmi - varením sa zmenší a mohol by prasknúť. Pri stisnutí nesmie byť tvrdý. Zašijeme ho a varíme približne hodinu v čistej vode.
Ešte teplú tlačenku dáme na plech a zvrchu ju zaťažíme a necháme stáť aspoň 12 hodín. Takto prichystanú tlačenku môžeme jesť alebo ju ešte nechame vyúdiť.
Dobrú chuť