Domáca bravčová masť (1. časť)
Slovo masť v nás evokuje niečo nezdravé a škodlivé, že v nej je veľa cholesterolu, ktorý nám upcháva cievy. V poslednej dobe sa však ukazuje, že obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, takmer žiadny cholesterol a má veľmi široké využitie.
Čo obsahuje bravčová masť:
- ideálny pomer tzv. esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú naviazané práve v tukoch:
- Kyselina olejová – pomáha znižovať hladinu cholesterolu, je účinnou prevenciou cukrovky a očných ochorení.
- Linolová mastná kyselina (omega-6 mastné kyseliny) – spomaľuje rast tukového tkaniva, zmierňuje cholesterol a pomáha zabrániť predčasnej ateroskleróze a chronickému vysokému krvnému tlaku
- Linolénová mastná kyselina (omega-3 mastné kyseliny) – pomáha korigovať procesy v ľudskom tele, správnu funkciu nervov a srdcovo-cievneho systému.
Čo neobsahuje bravčová masť:
- Transmastné kyseliny - pri ich konzumácií sa výrazne zvyšuje cholesterol a sú obsiahnuté práve v stužených tukoch
- Farbivá a dochucovacie látky - masť tieto látky nepotrebuje
Výhody bravčovej masti:
- dlhá doba spotreby – pri správnom skladovaní na tmavom a chladnom mieste
- vysoký obsah tzv. „zdravých“ tukov.
- neobsahuje laktózu
- masť je veľmi dobre roztierateľná na chlieb
- masť je schopná pomáhať aj v liečbe chorôb - hrejivé zábaly s bravčovou masťou preukázateľne pôsobia pri liečbe chorôb horných ciest dýchacích a pri liečbe kašľa.
Recept na domácu bravčovú masť:
surová bravčová slanina, trochu vody a soli
Slaninu si nakrájame na malé kocky. Mali by byť približne rovnaké, aby sa rovnomerne upiekli. Koľko slaniny použijete je individuálne. Približne z 2 kg slaniny je asi 1 kg masti.
Slaninu dáme do väčšieho hrnca s trochou vody (asi 1 deciliter) a soli. Na miernom ohni za priebežného miešania, aby sa nám slaninka nepripiekla, škvaríme. Keď sa nám začne tvoriť masť začneme ju odoberať do zbernej nádoby. V tomto procese pokračujeme až kým nebudú oškvarky zlatiste a chrumkavé.
Precedíme zvyšnú masť do zbernej nádoby. Skladujeme buď v nádobe na masť alebo v sklených fľašiach na tmavom a chladnom mieste.
Recepty a nápady s masťou budú uvedené v ďalšej časti článku.