Bešamel je francúzska omáčka, ktorá tvorí základ pre mnoho iných jedál a omáčok. Pridáva sa do zapekaných jedál ako sú lasagne alebo do suflé. V naších končinách si s ňou pomáhame pri varení kôprovej či chrenovej omáčky. 


Potrebujeme:

30 g hladkej múky

30 g masla

500 ml mlieka

trochu soli, čierneho korenia, mletého muškátového orieška 


Postup:

V v hrnci si rozpustíme na malom plameni maslo. Je dobré použiť kvalitnejší hrniec s hrubým dnom, aby sme maslo nepripálili. Potom pridáme múku a za stáleho miešania ju popražíme necelé 3 minúty. Pridáme mlieko a miešame asi dalších dvadsať minút. Podľa toho na čo túto omáčku potrebujeme a aké máme suroviny môžeme namiesto mlieka pridať vývar alebo smotanu na varenie. Omáčku dochutíme soľou a korením.

Pridaním najemno nasekaného kôpru máme kôprovú omáčku. Stačí uvariť pár zemiakov a vajíčko, a máme na stole vynikajúci obed.

Dobrú chuť!