🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Badián je známe korenie, ktoré rastie ako plod na strome, ktorý dorastá výšku 7 - 11 metrov. Plody sa zbierajú ešte pred dozrením a potom sa sušia na slnku, aby stvrdli. Vyznačuje sa výrazným tvarom hviezdy, červeno-oranžovou farbou a prenikavou arómou.

Badián obsahuje bielkoviny, sacharidy i cennú vlákninu. Je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov ako železo, horčík, zinok, mangán, selén i meď. Ďalej obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A aj C a kyselinu listovú či pantoténovú. 

Badián má antiseptické a antivírusové účinky a pôsobí antioxidačne. Je skvelým pomocníkom v boji proti voľným radikálom a na podporu imunity. Pozitívny vplyv má na proces trávenia.

Badián

  • má antibakteriálne účinky
  • je bohatý na antioxidanty
  • má protiplesňové vlastnosti
  • pomáha bojovať proti chrípke
  • udržuje zdravé trávenie

Mletý badián sa môže používať v gastronómii na ochutenie mäsa i pečených zemiakov, alebo na dochutenie zálievok a omáčok. Často sa používa na dochutenie džemov, sirupov, likérov a marmelád. 

Badiánový čaj 

  • 1 lyžička mletého badiánu
  • 250 ml vody
  • Podľa chuti med, škorica, citrón

Badián zalejeme horúcou vodou a necháme ho luhovať približne 7 minút. Čaj sa pije teplý. Môžeme ho dochutiť medom, štipkou škorice alebo citrónom. Podporuje imunitu v zimných mesiacoch, pomáha pri zahlienení, ale tiež pri bolestiach kĺbov a tráviacich ťažkostiach.