🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Advent je obdobie štyroch nedieľ pred 25. decembrom (nie sú to väčšinou celé štyri týždne). Slovo advent pochádza z latinčiny (adventus) a prekladá sa ako "príchod". Kresťania sa v tomto období prichystávajú na príchod Krista - pripomínajú si jeho narodenie v Betleheme, ale pripravujú sa aj na jeho druhý príchod.

Mal by to byť pôstny čas, kedy sa kresťania vzdávajú aj hlučných zábav a nekonajú sa svatby. Práve preto sa pred jeho začatím konajú katarínske zábavy a hneď po jeho ukončení, na sviatok sv. Štefana, štefanské diskotéky a plesy. Prvá adventná nedeľa môže pripadnúť na niektorý deň medzi 27. novembrom až 3. decembrom a posledná, štvrtá nedeľa, môže vyjsť aj na 24. decembra.

Z histórie adventu máme zmienky o adventných bohoslužbách už od 5. storočia v Ravenne a v 6. storočí v Ríme. Počet nedieľ sa líšil a advent sa slávil 4 až 6 nedieľ pred Vianocami. Pápež Gregor Veľký stanovil jasný počet 4 nedieľ. Každá z adventných nedieľ mala svoje ľudové označenie: železná, bronzová, strieborná a zlatá. S adventom sa predovšetkým spája mnoho tradícií a zvykov. 


Jedným s týchto zvykov je aj zapaľovanie sviečok na adventnom venci. Každú adventnú nedeľu sa zapaľuje jedna. V kresťanskom ponímaní symbolizujú Krista - svetlo sveta. Tri sviečky by mali byť fialové a jedna ružová, ktorá sa zapaľuje na tretiu adventnú nedeľu. Fialová je farba pôstu a ružová naznačuje radosť, že advent sa už blíži ku koncu.

K začiatku decembra tiež patria adventné kalendáre či už pre deti alebo dospelých. Deti nimi odrátavajú koľko dní zostáva do vianoc a darčekov. Fantácii sa však medze nekladú a aj dospelý sa radi obklopujú vianočnou atmosférou a poteší ich maličkosť, či čokoládka. 


A aby to v dome pekne voňalo, môžeme si doma upiecť perníčky:

  • 500 g múka hladká
  • 150 g cukor mletý (práškový)
  • 3 PL med
  • 3 ks vajce
  • 100 g maslo
  • 1 KL korenie perníkové
  • 1 KL sóda jedlá

Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto a podľa potreby pridávame ešte múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na dosku a ešte vypracujeme, aby bolo pekne lesklé. Cesto dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa. Potom cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 170 °C asi 7 až 10 minút. Po vytiahnutí perníčky potrieme bielkom, aby sa pekne leskli.Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou, ktorú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla mletý cukru s jedným bielkom.