Mäta je nenáročná trvalka, ktorá má rada mokrejšie stanovištia. Zbierajú sa listy niekedy aj trikrát do rok.

Funkcie a účinky

  • mentol uvoľňuje napätie a kŕče hladkého svalstva tráviaceho systému, dýchacích ciest a pod.
  • antibakteriálny, antiseptický
  • anestetický
  • podporuje tvorbu a vylučovanie žlče do čreva
  • ovplyvňuje aj zloženie žlče – znižuje obsah cholesterolu a zvyšuje obsah žlčových kyselín a lecitínu
  • uvoľňuje črevné plyny
  • podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla

Využitie

  • zápaly ďasien, hrdla, afty, bolesti zubov
  • gastritída
  • kŕče v žalúdku a črevách
  • napínanie na vracanie, vracanie a kinetóza
  • plynatosť
  • syndróm dráždivého hrubého čreva
  • hnačka aj zápcha
  • bolestivý menzes
  • bolesti hlavy
  • prechladnutie a zápaly horných dýchacích ciest

Mäta nie je vhodná pre ľudí, ktorí trpia nedostatočnou tvorbou žalúdočnej kyseliny, pažerákovým refluxom, žlčovými kameňmi, zápalom žlčníka a vážnym poškodením pečene.Silica mäty by sa nemala používať u detí do 4. roku života, pretože obsiahnutý mentol im môže spôsobiť príznaky dusenia.Neodporúča sa tiež tehotným a dojčiacim ženám.

Tip na jednoduchý mätový sirup

  • 1 hrnček nasekaných mätových lístkov,
  • 1 hrnček kryštálového cukru,
  • 1 hrnček vody.

Vodu s cukrom priveďte do varu. Pridajte nasekané lístky (môžete pridať podľa chuti aj citrón) a pri miernom plameni ich povarte 15 minút. Vyberte zo sirupu listy.

Hotový sirup skladujte v uzatvárateľnej fľaši.