🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Smaltovanie je známe už tisícky rokov -  napríklad v Číne, Indii, Egypte. Najskôr bolo využívané pri výrobe šperkov, až omnoho neskôr sa začali smaltovať nádoby na vodu a iný riad. 

Smalt je kremičitá tavenina príbuzná sklu, ale aj porcelánu, ktorá vytvorí na kove celistvý ochranný povlak hladkého a lesklého charakteru. Teplotou výpalu v peci je presne na rozhraní skla a porcelánu. Aj keď je smalt krehký, dokáže bez zmeny farby aj lesku prečkať stovky rokov. Jeho výhodou je veľká odolnosť, dlhá životnosť a jednoduchá údržba. Je ho možné použiť aj na indukciu alebo v rúre. Ak nie je poškodený smaltovaný povrch je možné ho umývať aj v umývačke riadu. 

Starostlivosť o smaltovaný riad:

Najdôležitejšie je:
  • zachovať bežnú opatrnosť pri používaní, ktorá zamedzí obitiu smaltovaného povrchu
  • pri čistení a údržbe nepoužívať abrazívne prostriedky a drôtenky
  • dodržiavať návod na použitie a pokyny výrobcu
Pred prvým použitím smaltovaného riadu ho dôkladne umyte teplou vodou s neutrálnymi, neagresívnymi a neabrazívnymi čistiacimi prípravkami. Takisto ho umývajte aj po každom použití.

Pri údržbe a používaní riadu so smaltom sa nepoužívavajú ostré kovové predmety, ktoré by mohli poškodiť ich povrch. Odporúča sa používať iba drevené, teflónové alebo silikónové kuchynské náčinie.

Rozpálený riad sa nikdy prudko neochlachuje - vrstva smaltu by mohla popraskať a odlúpnuť sa. Smalt je náchylný na mechanické poškodenie a obitie.