Aby zelenina a ovocie vydržalo dlho ako práve odtrhnuté zo stromu alebo vybrané zo zeme musíme sa postarať o správne uskladnenie. Výhodu majú tí, ktorí majú možnosť skladovať plody v pivnici pod úrovňou zeme. V týchto priestoroch sa drží stála teplota a neklesá pod bod mrazu. Vhodné sú však aj iné priestory, napríklad nevykúrená garáž, špajza alebo veranda. Aj tu je potrebné však dbať o stálu teplotu. Pre koreňovú zeleninu je ideálna teplota medzi 4 - 12 °C a pre ovocie ako sú hrušky a jablká nad bodom mrazu až do 5 °C. Vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať okolo 80 %, aby úroda dlho zostala čerstvá. 


Pri skladovaní úrody na zimu je tiež potrebné zvoliť si správnu odrodu a správny čas zberu. Ovocie by sa nemalo zbierať ani moc zavčasu, aby malo správnu chuť, ani neskoro, pretože by rýchlejšie začalo hniť. Ovocie a zelenina by sa taktiež nemali skladovať v rovnakých priestoroch, pretože sa navzájom môžu ovplyvniť. Napríklad dlhšie skladovanie jabĺk pri mrkve môže zmeniť ich chuť. 

Prvým krokom prípravy na samotné skladovanie, by mala byť dezinfekcia priestoru. Hlavne v prípade pivníc, kde sa drží veľká vzdušná vlhkosť a teda je tu možnosť vzniku plesní, je potrebné pred uskladnením novej úrody vyčistiť a vydezinfikovať všetky priestory. Začíname upratovaním - pozametať podlahu, omiesť pavučiny a zbaviť sa hmyzu a slizniakov. Potom pristúpime k samotnej dezinfekcii. Môžeme použiť napríklad roztok práškového vápna a vody, sírne knôty alebo využiť parný čistič a  dezinfikovať horúcou parou. 


Ak sme so skladovacími priestormi hotový je dobre prichystať aj debničky a prepravky a aj samotné regály a police, na ktorých budú položené. Je dobré ich taktiež vyčistiť a dezinfikovať alebo sterilizovať, aby ani tu nezostali žiadne zárodky plesní. Ak máte plastové prepravky nemusíte sa báť použiť znova aj parný čistič, ale dá sa využiť napríklad aj obyčajný ocot. Plody sa snažíme ukladať tak, aby sme ich neobili pri prenášaní v debničkách a snažíme sa ich ukladať do jednej vrstvy, aby sme ich mohli ľahko kontrolovať počas zimy a vyhadzovať nahnité kusy. 

Našu ponuku prepraviek nájdete tu.