🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Prečo by sme mali jesť ryžu? Ryža obsahuje komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie,ale má nízky glykemický index, teda nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Tiež je bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky - fosfor, draslík a železo. Neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom.

Ako ešte využiť ryžu v domácnosti?
Ryža pohlcuje vlhkosť, zápach a má vynikajúce tepelné vlastnosti a nie len tie sa dajú využiť v domácnosti:
  • Vlhkosť v skryniach odstránime, ak do plátených vreciek nasypeme ryžu a dáte ich na niektoré z políc. 

  • Ryžu sa dá využiť aj pri čistení úzkych váz alebo hrdla čajníka - trochu ryže, saponátu a vody dáme do vázy, dlaňou prekryjeme otvor a poriadne premiešame. 

  • Vankúšik naplnení ryžov zohrejeme asi minútu v mikrovlnnej rúre a môžeme využiť pri bolestiach chrbta alebo pri kŕčoch. 

  • Pár zrniek ryže v solničke zabráni, aby soľ v nej zvlhla a zhrudkovatela. Pomože aj v poličkách, v ktorých odkladáme soľ, múku alebo cukor, či už v plátenom vrecku alebo malej miske.

  • Ak potrebujeme stojan na nože, do väčšej sklenenej nádoby nasypte ryžu a môžeme používať. 

  • Aby šperky zostali krásne a nesčerneli, kým sú v šperkovnici pridajme do nej pár zrniek ryže.