🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Prvé grilovanie je úzko späté s objavom ohňa. Určite tomu chcela náhoda dopomocť, keď niektorému našemu predkovi, vypadol kúsok mäska na od ohňa rozpálený kameň alebo na žeravé uhlíky.  Vieme si predstaviť to prekvapenie, keď sa začala šíriť naokolo lákavá vôňa pečeného mäsa?!

Jeden z najúžasnejších objavov ľudstva!

Od tej doby už uplynulo veľa času a ľudstvo zdokonalilo túto náhodu na umenie.

Stále vymýšľame nové a nové spôsoby ako pripraviť mäso a ryby tak, aby boli krehkejšie, ľahšie stráviteľné a – a to je na tom najlepšie – chutnejšie.

V súčasnej dobe si grilovanie väčšinou spájame s príjemným posedením v kruhu rodiny či priateľov. Grilujeme nielen preto, aby sme sa najedli, ale najmä preto, aby sme spolu strávili pohodové chvíle.

Napriek tomu nezabudnite, že k dobrému grilovaniu, okrem dobrých priateľov a členov rodiny, patrí aj správny gril.

AKÝ MÁ BYŤ KVALITNÝ GRIL

- stabilný, nemal by sa kývať z jednej strany na druhú
- má mať nastavovateľný rošt, aby sme vedeli nastaviť optimálnu vzdialenosť roštu od uhlia
- na zadnej strane ochranu pred vetrom
- musí sa dať bez problémov rozložiť a zložiť
- má byť vyrobený z materiálu schopného odolávať poveternostným zmenám
- musí byť vyrobený z nehrdzavejúceho materiálu
- mal by sa dať ľahko čistiť

Dnešný trh ponúka nespočetné množstvá rozných druhov grilov. Je preto dosť ťažké, vybrať si ten správny. Každý z ponúkaných grilov má určite nejakú výhodu, ktorý druhý nemá. Je preto dôležité čomu dáte prednosť..                 

                                                                                                                                                             

Moderné elektrické a plynové grily majú veľa výhod a grilovanie je s nimi jednoduchšie. Pokiaľ je pre Vás dôležitejšia najlepšia chuť aj napriek vynaloženie trošku väčšej námahy, grilujte na drevenom uhlí. Neuľahčujte si to ani pomocou brikiet. Skutočné drevené uhlie rozpálené na rozrobenom ohni je pre arómu mäsa to najlepšie.Ak chcete posunúť vaše grilovanie na vyššiu úroveň, primiešajte medzi uhlie i kúsky dreva. Orechové a dubové drevo skvele pracuje s rybami a bravčovým. Ovocné drevo dodá mäsu sladký nádych. Pre dlhšie trvajúci efekt namočte polovicu pridávaného dreva do vody.

K dobrému jedlu patrí aj dobrá atmosféra a nálada. Tá sa dá dotvoriť príjemnou hudbou, vhodným osvetlením, ale aj pekným servírovaním a úpravou stola.  

Zopár rád pre najlepšie a nejchutnejšie mäsko:

  • pred grilovacou sezónou gril poriadne vyčistiť

  • pred grilovaním drevené uhlie rozžhavte a nechajte zohriať aj rošt na približne 10 minút. Správnym rozhoriatím zabezpečíte, že mäso si udrží väčšínu šťavy

  • ideálna teplota vo vnútri mäsa je 68-70 stupňou celzia. Dá sa veľmi jednoducho odsledovať vpichovým teplomerom.

  • Po grilovaní mäso nechajte 5-10 minút na tanieri a až potom ho servírujte. Pri grilovaní sa štava z mäsa stiahne. Preto je potrebné chvíľku počkať, kým sa znova rozmiestni do všetkých častí mäsa.

    Či však grilujete na akomkoľvek grile, akékoľvek mäso, jedno sa nezmenilo od čias prvého náhodného grilovanie:

    Čisté potešenie, ktoré nám prínáša chuť grilovaného mäsa!