🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Egreš mal kedysi v záhrade skoro každý a asi každý mal v komore aspoň jednu fľašku zaváreneho egreša proti horúčke. Toto ovocie naozaj obsahuje veľa vitamínov - C, E, B1-B6, stopových prvkov - karotén, draslík, vápnik, horčík, železo, kremík ale aj veľa pektínov a vlákniny. Najviac z týchto látok obsahuje samozrejme surový, ale varením stráca len malé množstvo. 


Čo teda robí s našim organizmom: 

  • detoxikuje organizmus a zbavuje črevá odpadových látok
  • účinkuje pri zápche
  • pôsobí močopudne, má priaznivý vplyv na obličky
  • zlepšuje metabolizmus tukov v tele a zamedzuje ich nadmernému ukladaniu
  • chráni a posilňuje cievy a znižuje obsah cholesterolu
  • pomáha pri ateroskleróze
  • zlepšuje rast nechtov a vlasov
  • má ukľudňujúci účinok

Ako ho pestovať
Egrešov je veľa odrôd a kultivárov, majú sladké alebo kyslejšie plody, veľké tŕne alebo sú skoro bez nich, môžu mať rôzne farby - zelenú, žltú, červenú až fialovú, takže záleží od vašich preferencií. V dobrom záhradníctve Vám určite poradia. Inak je egreš nenáročný ker aj pre začínajúceho pestovateľa. Nemá rád premočený pôdu ale znesie aj väčšie slnko aj polotieň. Egreše sa sadia od jesene do jari. Ak mu chceme pripraviť ideálne miesto, vysadíme ho na svetlé stanovište s ľahkým tienením. Pôda by mala byť dobre priepustná, humusovitá, a dostatočne vlhká. Pred samotnou výsadbou sa doporučuje do pripravenej jamy pridať vyzretý kompóst. Samotný krík sadíme tak hlboko, ako rástol v škôlke. Ak je egreš pestovaný na podpníku, je potrebné pridať mu oporu, ktorá by mala končiť až nad miestom očkovania. 

Egrešový kompót 
Na zaváranie si prichystáme zrelé, ale ešte tvrdé plody (nesmú byť prezreté), ktoré si očistíme od stopiek a umyjeme. Môžeme ich poprepichovať vidličkou alebo ihlou, aby počas varenia nepraskli. Naplníme nimi zaváraninové poháre a zalejeme ich zmesou vody a cukru - asi 400g na liter vody. Sterilizujeme približne 10 až 15 minút.