🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Panvica tvorí prevodník tepla medzi sporákom a nami pripravovaným jedlom. Panvica by samozrejme mala byť odolná, nepriľnavá, ľahko umývateľná a samozrejme nezávadná pre potraviny.

Na veľkosti záleží

Tento parameter je síce menej dôležitý ale určite stojí za spomenutie.

Za malé panvice sa považujú zvyčajne panvice do priemeru 24 centimetrov. Ak máte väčšiu rodinu, hodia sa väčšie - viac priestoru = viac jedla spravíte na jeden šup. Ak veľká rodina nie je, je ekonomickejšia menšia panvica a to z viacerých dôvodov.

Nejde len o rozdiel medzi množstvom oleja pri použití väčšej či menšej panvice. Treba počítať aj s množstvom tepla, ktoré treba dodať väčšej  panvici, aby sa zohriala na pracovnú teplotu. Pritom je jedno, či je plná alebo poloprázdna. Teplo treba dodať rovnaké, aby panvica dosiahla a udržala potrebnú teplotu. Z dlhodobého hľadiska treba uvažovať hlavne ekonomicky. 

Použitie panvíc

Podľa toho, na čo budú primárne slúžiť, delíme panvice na:

  • Univerzálne
  • Panvice na lievance
  • Woky
  • Stejkové grilovacie panvice

Univerzálne panvice

  • Ich okraj je vysoký zvyčajne dva až štyri centimetre a poslúžia na všetko. Od praženice, cez smaženie zeleniny a rezňa, až po prípravu steakov. Zvládnu naozaj všetko. Ale ako vieme, neznamená to, že predbehnú špecializované náradie. Takáto panvica zastúpi všetky ale na druhej strane v ničom nevyniká.
  • Ten, kto preferuje minimalistickú domácnosť si zvolí túto panvicu. V podstate mu stačí iba táto jedna :)
  • Ak si chcete vybrať práve túto panvicu, vyberte si univerzálnu panvicu s hladkým oblúkovým prechodom medzi dnom a stenou. Umožňuje obracanie potravín bez nutnosti používať varešku. Ale ak radi pripravujete všelijaká špecialitky, zvoľte radšej špecializované panvice.

Panvice na lievance

    • Sú to panvice s mimoriadne nízkym okrajom. Ako napovedá názov, sú primárne určené na palacinky, lievance ale dokážu zvládnuť aj volské oko.
    • Nízky okraj umožňuje rýchle a jednoduché obracanie pripravovaného pokrmu. Zároveň však neumožňuje vyprážať nič iné okrem tenkých jedál. Táto panvica je vyslovený špecialista na palacinky a lievance.

    Woky

    • Wok sa používa v množstve rôznych kulinárskych techník čínskej kuchyne, vrátane smaženie, fritovanie, varenie, dusenie, výroby polievok, údenie či praženie orechov. Pri varení vo woku sa používa náčinie s dlhými rukoväťami ako naberačky či špachtľa, ktoré umožňujú kuchárom pracovať s jedlom, bez toho aby sa spálili.
    • V našich zemepisných dĺžkach sa najčastejšie používajú na prípravu zeleniny a mäsa.
    • Pri výbere woku rozhodujú okrem materiálu aj tri rozmery. V prvom rade vonkajší priemer. Wok nemusí byť veľký ako v ázijskom bistre. Pre rodinu sú stačí priemer 26 až 30 centimetrov.
    • Druhým dôležitým rozmerom je šírka rovného dna.  To by nemalo byť úplne rovné, ale vypuklé. Pri zahrievaní sa totiž dno deformuje a ak je v chlade rovné, rozohriaty wok sa začne “hojdať”, čo nie je vzhľadom na pomer jeho priemeru a výšky dobrá vlastnosť. 

    Stejková grilovacia panvica
    • Ak nemáte doma gril či už elektricky, plynový alebo na uhlie určite sa Vám zíde takáto grilovacia panvica s ktorou si pripravíte super steaky.
    • Je mohutnejšia ako ostatné panvice a má aj iný  - hranatejší tvar. Z dôvodu, aby sa na ňu zmestilo viac pokrmu. Jej dno je žliabkované. Dôvodom je čo najlepšia imitácia podmienok na grilovom rošte. Správny stejk sa totiž pripravuje bez oleja na grile. Žliabky odvádzajú výpek, aby sa stejk nedusil, ale pražil tak, ako je to správne.
    • Stejková panvica je opatrená aj výlevkou, ktorá umožní odliatie výpeku.
    • Okrem klasického štvorcového tvaru existujú aj grilovacie panvice obdĺžnikové. Sú určené na prípravu “pozdĺžnych” pokrmov, konkrétne rýb.
    • Hranatejší tvar znamená aj viac plochy panvice mimo ohrevného telesa - a preto je grilovacia panvica vždy mohutnejšia ako iné typy. Teplo totiž treba previesť aj do rohov panvice.

    Materiály

    Materiálov je naozaj veľa, čiže logicky dá človeku zabrať vyznať sa v nich.

    Meď

    • Panvica (a kuchynský riad všeobecne) z medi je historický fenomén. Po nástupe iných materiálov odstúpil do úzadia, ale v súčasnosti sa vracia na scénu.
    • Prvou a neprekonateľnou výhodou je tepelná vodivosť. Tu meď vedie o ⅓ nad hliníkom, pri oceli je rozdiel až 20 násobný. Znamená to, že medená panvica sa rýchlo zohreje a teplo je veľmi rovnomerne rozložené po celej ploche panvice.
    • Tradičný dizajn s väčšími madlami umožňuje lepší úchyt a tak aj menšiu šancu, že Vám vykĺzne.
    • Neprekonateľná je aj vizuálna stránka medenej panvice. Medený lesk je bezpochyby znak luxusu.
    • Meď nie je ani jedovatá, hoci sa táto vlastnosť niekedy spomína. Jedovaté sú len medené zlúčeniny. Ak sa však medená panvica drží v čistote a netvorí sa na nej medienka, nepredstavuje meď žiadny zdravotný problém.
    • Odvrátenou stránkou je menšia odolnosť voči kyslým potravinám.

    Liatina

    • Liatinové riadu je riad vyrobené z liatiny. Tá má rad vlastností, z čoho cenené je predovšetkým výborné vedenie tepla a zároveň zachovanie tvarovej stálosti vo vysokej teplote. Z toho dôvodu sa liatina využíva aj na výrobu krbových roštov. Svoje uplatnenie si našla aj pri výrobe riadu, ktoré sa dá použiť ako na ohrevu, tak v rúre. Naopak sa nesmie použiť umývačka ani umývacie a čistiace prostriedky.
    • Panvice  z liatiny sa vyrábajú zvyčane liatím do pieskovej formy. Tá sa po odliatí zničí, takže každá panvica je originálny kus.
    • Prirodzená väčšia krehkosť liatiny je druhým dôvodom mohutnosti panvíc na báze liatiny. Na druhej strane je panvica z tohto materiálu s hrubou stenou naozaj kráľom kuchyne, keď dôjde na potraviny, ktoré potrebujú rýchlo absorbovať veľa tepla - napríklad steaky.
    • Najväčšia výhoda liatiny je v jej trvanlivosti. Neškodí jej drsnejšie zaobchádzanie, je možné čistiť ju všetkými možnými prostriedkami  - kedysi bolo dokonca bežné drhnutie pieskom.
    • Z dobre vypálenej a pravidelne používanej liatinovej panvice netreba nečistoty odstraňovať ani saponátom. Stačí voda a hubka. Len výnimočne je treba použiť aj drátenku. Správne vypálený povrch liatinovej panvice je totiž takmer nepriľnavý. A ak sa pravidelne používa, jej prirodzená nepriľnavosť sa časom len zlepšuje.
    • Je pri nej dôležitá starostlivosť ak sa nepoužíva, môže dôjsť k povrchovej korózii, inak je pri bežnom používaní nezničiteľná.

    Oceľ

    • Oceľ je zliatina železa, uhlíka a ďalších legujúcich prvkov, ktorá obsahuje menej ako 2,14% uhlíka.
    • Tepelná vodivosť je mesšia, ale dá sa to kompenzovať veľkým množstvom použitého materiálu (podobne ako u liatiny). Oceľ je v porovnaní s meďou alebo hliníkom lacná, takže na cena je prijateľná.
    • Používa sa zvyčajne na výrobu panvíc, určených na prudké smaženie. Podobne ako na panviciach z liatiny nepotrebujú ani oceľové panvice dodatočnú povrchovú úpravu a vystačia so svojím prirodzeným povrchom. Avšak treba dávať pozor aby bola panvica po každom umytí suchá inak môže dôjsť ku korózií.
    • Znesie všetky namáhania, pády, aj prácu s akýmkoľvek nástrojom. Ani použitie nerezových potrieb nieje problém.