🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Ak prestrierame slávnostný stôl napríklad pri narodeninách alebo na Vianoce, ktorý má tri chody, mali by sme sa držať týchto zásad:

  • Príbor usporiadavame zľava doprava: vidlička, nôž, lyžica. Umiestnite ich tak, aby ich hostia začali brať zvonku dovnútra.
  • Tanier sa nachádza medzi vidličkou a nožom.
  • Čepeľ noža obraciame smerom k tanieru
  • Tuhé jedlá by mali byť naľavo a tekutiny napravo. Práve preto je chlebový tanier alebo ten so šalátom uložený naľavo nad vidličkou a poháre sú napravo nad nožom a lyžicou.
  • Malý nôž na maslo bude na chlebovom tanieri.
  • Malú dezertnú vidličku dávame na ľavú stranu medzi vidličku na steak a tanier alebo nad tanier.
  • Servítka je buď pod vidličkou alebo vedľa nej.
  • Ak sú viaceré poháre, môžete ich umiestniť buď v poradí zľava doprava alebo do tvaru trojuholníka na pravú stranu.


Pri zdobení slávnostného stola sa najviac môžeme pohrať so servítkou, obrúskom alebo so sponami na ne. Je veľa rôznych dizajnov a farieb, týchto produktov, ktoré môžeme prispôsobiť práve danej udalosti.  Servítky môžu ostať jednoducho zložené, tiež ich môžeme poskladať do zaujímavých tvárou.


Tu je návod na jednoduché lekno zo servítky:

  1. Obrúsok celý rozložíme a všetky špice obrúska zložíme do stredu.
  2. Znovu všetky špice obrúska zložíme do stredu.
  3. Obrúsok otočíme na druhú stranu a znovu skladáme všetky špice do stredu.
  4. Spod každého špicu obrúska vytiahneme uško smerom dohora.