🚚 Doručenie domov od 3,5 €, doručenie na výdajné miesto 1,99 €

Materiál, z akého sú nože vyrobené

Základom kvalitných nožov je prvotriedna oceľ. Oceľ, z ktorej sú vyrobené čepele nožov pre krájanie potravín a surovín na varenie, musí byť nerezová, zdravotne nezávadná, odolná, tvrdá a jemne pružná. Profesionálny kuchári preto odporúčajú oceľ 5CR15, ktorá je natoľko kvalitná, že sa používa aj na výrobu loveckých nožov.

Damašková oceľ, skutočné kvalita?

Nože, ktoré sa vyrábajú z damaškovej ocele a ak sú vyrobené tým správnym spôsobom vezpochyby patrie medzi špičku kuchárských nožov. A profi kufári to len potvrdzujú. Damašková ( damascénska) oceľ sa v minulosti poúžívala predovšetkým na výrobu mečov a zbraní. Jej výhodou je vysoká odolnosť, pretože vzniká vrstvením viacerých typov oceli, ich spojením do celku vzniká silný odolný celok. Navyše pri takomto vrstvení vznikajú aj krásne vzory na čepeliach. U nás ponuke nájdete aj damaškové nože GOURMET DAMASCUS, ktoré sú vyrobené to 67 vrstvej damaškovej ocele.

Rukoväť kuchynského noža?

No predovšetkým rukoväť noža musí byť pevná, stabilná, nôž sa nesmie v ruke kývať, musí v nej dobre sedieť a byť vyvážený. Preto je rukoväť rovnako dôležitá ako samotné ostrie noža. Veľmi obľúbeným materiálom pre výrobu rukovätí nožov je extra tvrdé drevo, napustené teplom tvrdenou živicou - Pakka wood. Rukoväť k čepeli noža pevne priľne pri postupnom obaľovani. Následne sa nechá stvrdnúť a vytvorí pevný a kompaktný súvislý celok. Výrobcovi, ktorému záleží na dokonalej spokojnosti užívateľa, rukoväť ešte jemne zbrúsi, takže na povrchu vytvorí elegantnú kresbu. Takto vyrobené rukoväte sú extrémne odolné a vysoko kvalitné aj desiatky rokov.

Ako predĺžiť životnosť kuchynských nožov?

Samozrejme dá sa to. Keď sa o ne poctivo staráme vyplatí sa nám to. Umývanie v umývačke neodporúčame. Najidealnejšie čistenie noža je, že ho po použití utrieme vlhčenou handričkou, opláchneme ho a necháme vyschnúť. Len tak dokážete zachovať výborné vlastnosti a prvotriednu ostrosť.

Do stojanu či do zásuvky?

Do zásuvky v linke to rozhodne nedoporučujeme a povieme Vám aj prečo.

Bezpečnosť- v domácnosti s menšimi deťmi by kvalitné, ostré nože nemali vôbec byť v dosahu detí. Sće existujú rózne poistky ale predsa len istota je istota a nože by preto mali patriť do stojana a položené tak, aby na nich dieťa nedočiahlo. Ďalšie nebezpečenstvo hrozí pri vyťahovaní nožov zo zásuvky, môžeme ľakho prísť k úrazu, čo sa stalo sná'd každému.

Predľženie životnosti- v zásuvke dochádza ku kontaktu nožov s inými nožmi prípadne s iným kuchynským náradím a to môže zbytočne otupiť nože.

Preto by sme mali nože ukladať do stojanov na nože, ktorý je na to určený a samozrejme mal by byť mimo dosahu detí.