Aké poháre používame na víno?
Biele víno
Poháre na biele víno majú menšiu čašu (horná časť pohára), aby víno menej oxidovalo ale zároveň uvoľnilo všetky jeho chute. Stopka býva kratšia, ako pri pohároch na červené víno.
Červené víno
Pohár, v ktorom sa podáva červené víno máva veľkú čašu, ktorá urýchľuje oxidáciu a vyhladzuje zložitosť chuti a vône, pretože červené víno býva hustejšie a chuťovo výraznejšie. Majú dlhšiu stopku ako poháre na biele víno a smerom k okraju sa zužujú, aby sa vôňa vína nasmerovala priamo do nosa, čo zlepšuje zážitok z pitia.
Šumivé víno
Pre šampanské, či sekt máme viac možností pohárov - "Flauta", "Tulipán" a „Saucer“. Najčastejšie sa používajú poháre, ktoré sú úzke s vysokou čašou čo pomáha zachovať sýtosť nápoja. Na dne čaše býva malý zárez, ktorý podporuje neustále stúpanie bublín. Poháre "Flauta" sú vysoké, rovné a štíhle, úzka čaša sedí na dlhej stopke. Poháre "Tulipán" majú širšiu čašu ako flauta, ktorá sa smerom hore mierne zužuje. Poháre „Saucer“ boli obľúbené na začiatku 20. storočia. Majú širokú a plytkú čašu, bublinky tak unikajú oveľa rýchlejšie z nápoja, buket vína sa rýchlo rozvinie, ale aj rýchlo odznie.
Našu ponuku pohárov na víno nájdete tu.
Našu ponuku pohárov na šampanské najdete tu.